اطلاع رسانی > اخبار >

اولین همایش

نخستین همایش از سلسله همایشهای «مطالعات مشترک انسان شناسی فرهنگی و علوم قرآن و حدیث »در دانشگاه اصفهان برگزار شد.

مطالعات انسان شناسی فرهنگی درصدد کشف الگوهای فرهنگی حاکم بر جوامع، شیوه های زندگی مردم، باورها و انگاره های فرهنگی آنان است. این گرایش علی رغم کاربرد فراوان در علوم اجتماعی، در حوزه فهم انگاره های اسلامی، اغلب ناشناخته است. از این رو برای نخستین بار در همایش مطالعات مشترک انسان شناسی فرهنگی و علوم قرآن وحدیث دانشگاه اصفهان تلاش بر این شد تا با استفاده از این گرایش علمی و نوین، فضای فرهنگی عصر نزول قرآن بازسازی گردد و سپس مفاهیم دینی در دو حوزه قرآن و حدیث از دریچه انسان شناسی عصر نزول قرآن، مورد بازخوانی و فهم نو قرار گیرد.
   این گردهمایی با شکوه علمی و پربار با تلاش مستمر اساتید و گروهی از دانشجویان برگزیده تحصیلات تکمیلی گروه علوم قرآن و حدیث دانشگاه اصفهان، با عنوان نخستین همایش ملی مشترک انسان شناسی فرهنگی و علوم قرآن و حدیث و با حضور بیش از سیصد استاد و دانشجوی فرهیخته رشته های علوم قرآن و جامعه شناسی، در نوزدهم اردیبهشت ماه سال جاری در دانشگاه اصفهان برگزار گردید.
   در برنامه صبح و عصر این همایش در مجموع هشت استاد برجسته و متخصص در این زمینه به ایراد سخنرانی پرداختند. دکتر مهدی مطیع، مدیر گروه رشته علوم قرآن و حدیث دانشگاه اصفهان، نخستین سخنران این جلسه، به طرح چیستی مطالعات مشترک انسان شناسی و علوم قرآن و حدیث و سپس خلأها، انگیزه ها و دغدغه های اندیشمندان در این حوزه پرداخت.
   دومین سخنرانی با ارائه دکتر یحیی میرحسینی، عضو هیئت علمی گروه علوم قرآن و حدیث دانشگاه آیت الله حائری میبد انجام شد. وی در قسمت اول بحث، انواع مکاتب انسان شناسی و روش های پژوهش در این حوزه را معرفی نمود. در بخش دوم نیز با ذکر مثالی از روایات مبنی بر توصیه به داشتن خانه ای بزرگ، به تحلیل این آموزه دینی با تکیه بر یافته های مردم شناختی پرداخت.
   دکتر نعمت الله فاضلی، استاد برجسته گروه جامعه شناسی دانشگاه تهران، سومین مهمان این نشست بودند که سخنرانی خود را به دو موضوع اختصاص دادند. نخست ارائه تعریف جامعی از مردم شناسی فرهنگی و بیان شاخصه های مهم این تعریف و توصیف سیر تحولات مفهوم آن از قرن نوزدهم تا کنون، دوم بررسی بایسته ها و پیش نیازهای فکری و فرهنگی که محققان پیش از ورود به علم مردم شناسی بدان نیازمندند تا فراتر از نگاه های سنتی به دین، به یافته های جدید در این حوزه دست یابند.
   چهارمین سخنرانی با موضوع تحولات پوشاک در آستانه ظهور اسلام در عربستان، به دکتر احمد پاکتچی، استاد فرهیخته دانشگاه امام صادق (ع) و رییس بخش فقه و علوم قرآنی دائرة المعارف بزرگ اسلامی، اختصاص یافت. وی ابتدا به توصیف انسان شناختی تاریخی پرداخت و آن را رویکرد تحقیق در علوم اسلامی و نه روش آن دانست. سپس از ابزارهای دستیابی به انسان شناسی تاریخی همچون آیین ها، آداب و رسوم، ضرب المثل ها، اشعار، اسطوره ها و ... نام برد. دکتر پاکتچی در ادامه از اهمیت بحث پوشاک و تحولات آن در فهم بهتر مفاهیم دینی همچون مقوله حجاب سخن گفت. وی ابتدا به ذکر کارکردهای حفاظتی، اخلاقی، نشانه گذاری و زیباشناختی پوشاک در قرآن پرداخت. سپس با ذکر انواع مواد پوشاک و انواع الگوهای ساخت لباس که در قرآن بیان شده، موقعیت اقتصادی - فرهنگی مکه در هنگام نزول قرآن را تحلیل نمود. در ادامه نیز با توصیف تحولات روابط تجاری ایران و شام، تأثیر آن بر اقتصاد و به تبع آن تحول فرهنگی مردم مکه در یک قرن قبل از اسلام تا زمان ظهور آیین جدید را تبیین نمود و در پایان نیز با تکیه بر یافته های مردم شناسی در حوزه لباس، به خوانشی نو از آیه « ... هنّ لباس لکم و انتم لباس لهنّ...» پرداخت.
   بخش دوم همایش با سخنرانی دکتر محمد جانیپور، عضو هیئت علمی گروه علوم قرآن و حدیث دانشگاه اصفهان، آغاز شد. وی درباره اقدامات صورت گرفته برای نخستین همایش و برنامه های آتی برای دو همایش بعدی و در نهایت همایش اصلی که در تاریخ 18 و 19 اردیبهشت سال 1397 برگزار خواهد شد، سخن گفت.
   دومین سخنران بعد از ظهر، دکتر علی اکبر عباسی، عضو هیئت علمی گروه تاریخ دانشگاه اصفهان، بودند. وی با تبیین شرایط فرهنگی - سیاسی مکه و مدینه و به ویژه موقعیت قبیله قریش، به تحلیل فضای تاریخی این دو بوم پرداخت.
   دکتر مقصود فراستخواه، استاد برجسته گروه برنامه ریزی توسعه آموزش عالی دانشکده علوم تربیتی دانشگاه شهید بهشتی، سومین سخنران نشست بعدازظهر بودند که درباره ضرورت اصلاح پیش فرض های دینی محققان پیش از ورود به مردم شناسی سخن گفتند. ایشان با بیان سیر تحقیقات مردم شناسی در عهدین به آسیب شناسی های احتمالی مطالعات مشترک مردم شناسی و علوم دینی پرداختند.
   آخرین سخنرانی همایش نیز به دکتر احمد پاکتچی، اختصاص یافت. وی این بار با تکیه بر روایات، تحولات پوشاک در میان مسلمانان، از صدر اسلام تا قرن سوم را گزارش نمود. وی ابتدا با استناد به احادیث، کارکردهای پوشاک را ذکر کرد و سپس با مثال های گوناگون از روایاتی که از انواع لباس و جنس های مختلف آن نام برده، به تحلیل چگونگی طبقات اقتصادی مردم و باورهای رایج دینی - فرهنگی در میان آنان پرداخت.
   آخرین بخش برنامه نیز با مدیریت دکتر مطیع به پرسش و پاسخ دانشجویان از اساتید اختصاص یافت و در پایان گواهی حضور به شرکت کنندگان در همایش ارائه گردید.

بازگشت1396/02/19
توجه : نظر شما پس از تایید مدیر سایت در سایت نمایش داده می شود !